Dorin Baba visual artist
Augmented Reality (2019, Palatul Culturii, Iași, România)
Premiul UAPR, Filiala Iași, pentru Proiect expozițional, ARTIS 2019Augmented Reality este un proiect artistic, construit în raport cu noile practici artistice media, din zona artelor generative, care folosesc tehnologia IT și au produs, în ultimele decenii, o schimbare de paradigmă în planul de percepție a privitorului, conectându-l unei realități subiective, generată de computer.
Realitatea augmentată este definită ca "un live, un direct sau indirect, de vedere fizică, în lumea reală de mediu", completată de programul unui calculator, prin generări senzoriale de sunet, imagine digitală sau video, cu scopul de a spori gradul de percepție, în planul realității curente. În esență, este un concept care vorbește despre o realitate mediată, în care, o vedere obiectivă a realității este modificată (augmentată) prin intermediul tehnologiei. Termenul Augmented Reality îi aparține lui Thomas Caudell, care a dezvoltat în anii ’90 diferite teorii ale percepției subiective, în raport cu realitatea datului natural.
Proiectul Augmented Reality este rezultatul unei cercetări personale, făcută pe parcursul a patru ani, care explorează aplicarea imaginii generate de calculator, prin fluxuri video în mediul pictural, ca o modalitate de a spori percepția privitorului și a-l determina să baleieze între starea de contemplare în fața unei lucrări de artă tradițională: pictură, sculptură, etc. și modul direct de comunicare prin intermediul tehnologiilor actuale.
Pictura are integrată, în ansamblul ei, mijloace de comunicare inteligente, care includ atât afișaje display HDMI, module de sunet, cât și construcții de mediere, controlate de senzori și actuatori, pentru ca pictura să devină interactivă în contact cu privitorul.
În plan theoretic, Augmented Reality pune în discuție mixarea a două realități subiective, în același spațiu de acțiune: una creată prin medii artistice tradiționale, a doua produsă prin mijloace tehnologice avansate, din domeniul IT. Rezultanta acestei construcții generează, în plan fizic, pentru privitor, scene interactive de vizualitate, care includ informații suplimentare, video și audio, raportate la subiectul propus spre dezbatere, în cazul de față, Augmented Reality.
Prin mixarea acestor două medii, atât de diferite ca structură, cum este pictura tradițională în ulei pe pânză, și mediile vădit tehnologice, în care sunetul și imaginile video se integrează sau se suprapun picturii, publicul vizitator va descoperi plăcerea de a sta în fața unui tablou, atât pentru a contempla pictura cât și pentru a urmări spectacolul vizual creat de inserțiile video integrate.
În cadrul aceluiași proiect, prin intermediul proiecțiilor holografice, se poate observa, cu ușurință, o metamorfozare în progres a unor lucrări celebre de pictură, spre o imagine de sinteză, artificializată, o translare spre lumea inexpresivă, simulată de noile tehnologii. (Dorin Baba)