Dorin Baba visual artist
H+ Transhumanity (2018, Galeria de arta Victoria, Iasi, Romania)
Premiul UAPR pentru MULTIMEDIA, Tg. Jiu, 2019H+ Transhumanity este un proiect de artă al cărui concept este transumanismul - unul dintre cele mai controversate concepte actuale, legat de viitorul umanității, bazat pe inteligența artificială - și se referă la transformarea condiţiei umane cu ajutorul ştiinţei şi al tehnologiei. H+ este simbolul transumanismului – mișcare culturală şi intelectuală internaţională, fondată de oameni de ştiinţă, artişti, antreprenori, companii cu mari resurse financiare, care pledează pentru transformarea și sporirea capacităţilor fizice şi mentale ale omului, pentru a elimina îmbătrânirea și suferinţa, astfel încât omul să aibă, în viitorul cel mai apropiat, capacități excepţionale (o memorie prodigioasă, capacitatea de vedea în întuneric, de a auzi ultrasunete, pentru a deveni nemuritor – un Homo Deus). Proiectul artistic H+ Transhumanity este constituit dintr-un ansamblu de instalații și video-instalații funcționale (sculpturi-Human Kit și holograme), care încearcă să creioneze această realitate și nu este o acțiune artistică de susținere sau de condamnare a acesteia. Scopul este de a aduce în prim-plan acest subiect controversat, pentru discuții și analiză. (Dorin Baba)

Detalii tehnice:
Hologramele sunt produse prin intermediul a doua instalatii artistice originale, compuse din echipamente mecanice, electronice, componente IT, baterii de oglinzi si lentile focalizante, care produc proiectii holografice 3D si 4D si construiesc imagini clare si spectaculoase, care plutesc in aer, deasupra soclului electronic. Hologramele reprezinta omul nou-Cyborg, creierul uman in transformare si spectacolul conexiunilor neuronale in progres.
Human Kit sunt reprezentatii tridimensionale diverse, ale corpului uman: barbat si femeie, construite din fibra de carbon, material organic (carne de origine animala plastinata), ansamblaje mecanice si echipamente IT functionale, care incearca sa dea dimensiunea imaginara a noului corp uman tip avatar, construit de catre oamenii de stiinta, ingineri, IT-isti, biotehnicieni si artisti, pentru a fi mai performativ, mai longeviv.

1H+ Holograma


2H+ Holograma